Κάτια

ΚΑΤΙΑ ΛΙΑΠΑΚΗ 5 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Γυμνάσιο

5ο Γυμνάσιο Ηρακλείου

Εποχή του λίθου


Ως Εποχή του Λίθου ή Λίθινη Εποχή ορίζεται η περίοδος πριν από την εποχή του χαλκού, κατά τη διάρκεια της οποίας ο άνθρωπος χρησιμοποίησε λίθινα τεχνουργήματα και εκτείνεται σε μια μεγάλη περίοδο που ξεκινησε πριν από 2,5 εκατομμύρια χρόνια περίπου έως το 3.300 π.Χ., το τέλος δηλαδή της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων ή Παγετώδους. Διαιρείται στην Παλαιολιθική περίοδο (2,5εκ π.Χ. - 10.000 π.Χ.), στην Μεσολιθική (10.000 π.Χ. - 8.000 π.Χ.) και την Νεολιθική (8.000 π.Χ. - 3.300 π.Χ.)


Εκείνες οι εποχές ήταν πράγματι δύσκολες. Οι πρόγονοί μας δούλευαν με τα χέρια και τα πόδια τους χρησιμοποιώντας πρωτόγονα μέσα για να δαμάσουν την άγονη γη. Βέβαια, η πρόοδος δεν περιορίστηκε στη γεωργία. Οι άνθρωποι πάντα έψαχναν για καλύτερα μέσα για να κάνουν τη ζωή τους ευκολότερη.
Στη Λίθινη Εποχή, οι άνθρωποι που ζούσαν  σε αυτή την δύσκολη περίοδο, μαζεύαν τροφή, έσπαγαν πέτρες για να φτιάξουν εργαλεια καθημερινής χρήσης. 




Χρονολόγηση

Η εποχή του λίθου χωρίζεται σε τρεις περιόδους, ανάλογα με την εξέλιξη των λίθινων εργαλείων που έρχονται στο φως από τις αρχαιολογικές ανασκαφές. Για την Ελλάδα ειδικά, η χρονολόγηση αυτών των περιόδων, με βάση τις λιγοστές οπωσδήποτε ραδιοχρονολογήσεις δειγμάτων από θέσεις αυτής της περιόδου, είναι συμβατικά:
  • παλαιολιθική περίοδος: από περίπου 40000 π.Χ. – περίπου 10000 π.Χ.
  • μεσολιθική περίοδος: από περίπου 10000 π.Χ. – περίπου 6500 π.Χ.
  • νεολιθική περίοδος: από περίπου 6500 π.Χ. – περίπου 3000 π.Χ.
Η χρονολόγηση αυτών των περιόδων δεν είναι αυστηρή και ίσως αλλάξει καθώς νέα στοιχεία ανακαλύπτονται με τις έρευνες των ειδικών.